Kat laten stoppen met plassen in huis (met oorzaken en tips)

Als er in je huis overal kattenplas ligt, dan heb je een dikke kans dat je hele huis naar een grote kattenbak ruikt. De urine van katten bevat sterk geurende eiwitten die ze gebruiken om hun territorium te markeren, een geur die bijna onmogelijk te verwijderen is. Door het proberen schoon te maken worden de gekristalliseerde eiwitten vaak nat gemaakt waardoor de geur opnieuw geactiveerd wordt. Dit kan frustrerend en erg stressvol zijn.

De beste manier om van die vieze geur in je huis af te komen, is om te voorkomen dat de kat er sowieso plast. Als je het probleem negeert of tegen je kat schreeuwt, verdwijnt het probleem niet. Om ongepast urineren te voorkomen, moet eerst de reden voor het wangedrag van je kat aangepakt worden.

De eerste stap om het probleem op te lossen, is de reden achterhalen. Door in huis te plassen, probeert je kat je te vertellen dat er iets mis is. Hij kan ziek, angstig of ongelukkig zijn met zijn kattenbak, maar het zal wat speurwerk kosten om de oorzaak van het gedrag van je kat te ontdekken. Zodra je de oorzaak hebt gevonden, kun je beginnen met het vinden van een oplossing.

Hier vindt je mogelijke oorzaken en oplossingen zodat jij en je kat weer in harmonie kunnen leven.

Mogelijke redenen waarom je kat in huis plast

Een kat die in huis plast, kan dit doen vanwege een medische of een gedragsreden, of misschien is het iets anders. Gebruik de volgende punten om een oorzaak van het probleem te vinden.

Medische redenen

Medische redenen zijn de meest voorkomende oorzaak bij katten die in huis plassen. Je kat moet door je dierenarts onderzocht worden om de volgende medische problemen uit te kunnen sluiten:

 1. Blaasstenen of blaasgruis. Als je kat vaak naar de kattenbak gaat of tekenen van pijn of ongemak vertoont (bijvoorbeeld miauwen of huilen), of als zijn buik zacht aanvoelt, dan kan het misschien een verstopping zijn. Als de urine sporen van bloed bevat, is de kans groot dat je kat een ernstige blokkade heeft en onmiddellijk naar de dierenarts moet.
 2. Urineweginfectie. Als je kat vrij vaak kleine hoeveelheden plast, kan het om een urineweginfectie gaan.
 3. Interstitiële cystitis bij katten. Deze ontsteking van de blaas kan ervoor zorgen dat een kat plotseling moet plassen, zodat hij geen tijd heeft om de kattenbak te bereiken.

Gedragsredenen

twee katten in een krat

Als het om een gedragsprobleem gaat, moet je uitvinden wat het probleem veroorzaakt.

 • Als je onlangs naar een nieuw huis bent verhuisd, nieuwe mensen in het huishouden hebt of een nieuw huisdier hebt gekregen, kan je kat zich bedreigd voelen. Elke verandering in de omgeving of het schema van je kat kan een negatief effect hebben op zijn training.
 • Als je kat eraan gewend is om op een bepaalde plek te plassen, blijft ze naar die plek terugkeren omdat het naar de juiste plek ruikt en omdat ze de gewoonte heeft ontwikkeld om daarheen te gaan. Als ze daar de geur van haar urine kan ruiken, is dat haar teken om daar weer te plassen.
 • Plas of sproeit je kat? Het is belangrijk om het verschil te kennen. Katten markeren hun territorium, vooral als ze zich bedreigd voelen. Hoewel gecastreerde en gesteriliseerde katten minder snel sproeien, doen sommigen dat nog steeds. Is er een reden waarom je kat de behoefte zou hebben om zijn territorium te claimen of terug te vorderen?
 • Katten sproeien ook als ze gestrest zijn. Als dit het geval is, zijn er veel manieren waarop je kunt helpen om het angstniveau van je kat te verlagen.

Andere redenen: de kattenbak

Wanneer je kat begint met plassen in huis, moet je rekening houden met de kattenbak. Maar al te vaak negeren we het voor de hand liggende: je snelt je kat naar de dierenarts en vreest het ergste, om er vervolgens achter te komen dat het probleem een simpel geval van gebruikersfouten is.

Een kat die niet tevreden is met zijn kattenbak, zal die kattenbak waarschijnlijk niet meer gebruiken. Denk er eens over na: zou jij een vies, stinkend toilet gebruiken? Natuurlijk niet. Katten zijn zeer schone dieren, en sommige zijn extreem kieskeurig als het aankomt op hun kattenbak.

De kattenbak zelf: als je een van de onderstaande vragen met een ja kunt beantwoorden, kan dit de reden zijn.

 • Heb je onlangs de kattenbak verplaatst? Katten zijn dol op privacy en ruimte, dus zorg ervoor dat de kattenbak op de juiste locatie staat.
 • Is de kattenbakvulling smerig?
 • Zijn er te weinig bakken voor alle katten in je?
 • Was de toegang van de kattenbak ooit eens verhinderd?
 • Staat de kattenbak op een krappe plek? Heeft de kat enige reden om bang te zijn dat hij daar vast komt te zitten of niet gemakkelijk ontsnappen kan?
 • Bevindt de kattenbak zich op een locatie die geen privacy biedt?
 • Heeft de kattenbak te hoge zijkanten?
 • Is je kat ooit van streek geraakt of onderbroken tijdens het gebruik van de kattenbak?
 • Zijn er redenen waarom je kat mogelijk negatieve associaties heeft met de kattenbak?
 • Heeft je kat een voorkeur om op bepaalde oppervlakken of materialen te plassen, zoals tapijt?

Ongepast plassen: het gedrag van je kat veranderen

Als je eenmaal de reden hebt gevonden waarom je kat in huis plast, kun je beginnen zijn gedrag te veranderen. Dit kost wel tijd.

 • Als je kat heeft geplast waar het niet zou moeten plassen, moet je alle sporen van de geur verwijderen of het gebied volledig blokkeren. Reinig de plek met een enzymatisch reinigingsmiddel in plaats van een op ammoniak gebaseerd reinigingsmiddel, dek het af met folie of plastic en verhinder enkele weken ( ja, zolang ja!) de toegang om de neutralisator voldoende tijd te geven om te werken.
 • Als er een nieuwe kat in huis is, geef ze dan aparte kattenbakken. Geef ze verschillende territoria totdat ze zich op hun gemak voelen bij elkaar. Soms, kan het niet met elkaar kunnen opschieten, ervoor zorgen dat katten agressie vertonen door te gaan plassen.
 • Als je kat zich bedreigd voelt door een nieuwe baby, gast of andere verandering, geef hem dan de tijd om zich aan te passen.
 • Verhuizen naar een nieuw huis is een grote verandering in het leven van je kat. De kat claimt niet alleen en past zich aan een nieuw territorium aan, maar reageert mogelijk ook op de geur van het huisdier van een voormalige bewoner. Je moet je kat geruststellen en alle geuren van andere katten volledig verwijderen, zodat je kat niet de behoefte zal voelen om zijn territorium te markeren.

Vergeet niet om uw kat extra aandacht, genegenheid en lof te geven. Stel je huisdier gerust dat het een geliefd en belangrijk onderdeel van het gezin is.

Wat niet te doen

kat gebruikt de kattenbak

Je kat zover krijgen dat hij de kattenbak gebruikt, draait allemaal om geduld, niet om straf. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Wrijf de neus van een kat nooit in zijn urine of ontlasting.
 • Schreeuw nooit tegen de kat en sleep hem ook niet naar de kattenbak.
 • Houd de kattenbak gescheiden van waar de kat eet of drinkt.

Kattenplas in huis: het verwijderen van de geur voorkomt terugkeer

Er zijn enkele manieren om te voorkomen dat je kat in huis plast.

Eerst moet je de geur uit je huis verwijderen. Je kat zal naar dat gebied blijven terugkeren als hij de geur kan oppikken. Ruim de urine zo snel mogelijk op. Veeg de troep weg met een papieren handdoek en gebruik vervolgens een desinfecterend middel en een geur neutralisator. Vermijd desinfectiemiddelen op basis van ammoniak, omdat je kat zal denken dat het urine is en zal dan in dat gebied blijft plassen.

Een reinigingsspray waar sinaasappelolie inzit werkt goed. Katten houden niet citrus van en zullen de geur ervan vermijden. Een huismiddeltje dat ik gebruik is zelfgemaakte citrusreiniger gemaakt met sinaasappelschillen. Je kunt ook voor de goede ouderwetse oplossing warm water met azijn kiezen. Beide zijn goedkope en “groene” alternatieven voor de giftige chemische reinigingsproducten.

Zelfs als je het niet kunt ruiken, kan je kat dat wel.

 • Gebruik een uv lamp om ervoor te zorgen dat alle urine van de vloer komt. Een uv lamp laat alle vlekken zien, zelfs op plekken die je nog niet kende.
 • Je kunt ook proberen het voer- en waterbakje van je kat te verplaatsen, omdat een kat niet zal plassen waar hij eet.
 • Aluminiumfolie is een andere optie. Bedek de plek waar je kat heeft geplast met folie. Katten houden niet van het geluid of de textuur en zullen het vermijden.

Zelfgemaakte producten om te voorkomen dat je kat daar gaat plassen

Dit zijn zelfgemaakte recepten voor het reinigen en afstoten van kattenurine. Ik gebruik meestal een azijnoplossing en een citrusspray. Ik hou van azijn omdat het beter is voor het milieu en beter voor mij. Als er iemand in je huis is met ademhalingsproblemen, kunnen agressieve schoonmaakproducten het erger maken.

Ruim eerst de urine van de vloer op. Gebruik papieren handdoeken of iets anders dat je wilt weggooien. Gebruik vervolgens een (of beide!) Van deze twee oplossingen:

Kattenplas reiniger op basis van azijn

spuitbus

Dit is de beste methode die ik heb gevonden om kattenurine te verwijderen. Het is ook erg goedkoop. Azijn, zuiveringszout en waterstofperoxide: je kunt deze benodigdheden kopen voor minder dan 10 euro.

 1. Meng in een gewone spuitfles drie delen water met één deel azijn.
 2. Spray het getroffen gebied in en laat het een paar minuten zitten. Dit werkt beter op houten-of tegelvloeren, maar je kunt het ook op tapijt gebruiken.
 3. Neem de azijnoplossing op met keukenpapier.
 4. Laat de vloer volledig droog worden. Als je haast hebt, richt dan een kleine ventilator op het gebied en het zou binnen een paar minuten droog moeten zijn.
 5. Zodra de vloer droog is, strooi zuiveringszout over het getroffen gebied.
 6. Neem waterstofperoxide en wat afwasmiddel (maakt niet uit welk merk) en giet dit over het zout.
 7. Gebruik een borstel om de vloer te schrobben. Dit zal alle achtergebleven bacteriën doden.
 8. Nadat je het gebied grondig hebt geschrobd, neem je het overtollige op met keukenpapier en laat je het drogen.

Zelfgemaakte kat afstotend middel op basis van citrus

Deze oplossing verwijdert de urinegeur niet. Het wordt voornamelijk gebruikt om een kat uit de buurt van een bepaald gebied te houden, omdat katten een hekel hebben aan de geur van citrus. Ik weet niet waarom, maar zij wel. Ik maak al jaren zelfgemaakte schoonmaakproducten, lang voordat het cool was om ‘groen’ te zijn. Ik heb dit buiten vaak gebruikt om wilde katten uit mijn tuin te houden. Ik ben dol op katten, maar ik wil niet dat ze mijn tuin aan het opgraven zijn. Dit is ook veilig om thuis te gebruiken.

 1. Kook twee koppen water in een pan.
 2. Voeg sinaasappel-, citroen- en / of mandarijnschillen toe (ongeveer een kop).
 3. Laat het ongeveer 20 minuten sudderen, haal het dan van het vuur en laat het afkoelen.
 4. Zodra het is afgekoeld, giet het in een spuitfles. Voeg twee theelepels citroensap en een scheutje afwasmiddel toe (bij voorkeur citroengeur). Schud om het te mixen.

Je kunt deze spray gebruiken op meubels, muren of delen van de vloer die je je kat wilt laten vermijden. Veel succes en hopelijk heb je wat aan deze tips!