Hoe moet je een kat optillen?

Over het algemeen zouden katten, als ze de keuze hadden, waarschijnlijk liever nooit opgepakt en vastgehouden worden. Voor een kat is het een enorm veilig gevoel om alle pootjes op de grond te hebben en het vermogen hebben om naar eigen wil te bewegen.

Voor veel katten zorgt het oppakken en optillen van de grond voor stress. Als de kat angstig is of niet gewend is om opgepakt te worden, kan dit mogelijk een situatie creëren waarin iemand kan worden gekrabd of gebeten. Een kat die worstelt om uit de greep van een persoon te klauteren, kan ook zichzelf verwonden als ze op de grond valt.

Ken het tolerantieniveau van je kat

Wees gevoelig voor de tolerantieniveaus van je kat en wees er zeker van dat je een reden hebt om haar op te pakken. Als je kat ervan houdt om vastgehouden te worden, geniet dan van die nabijheid, maar als dat niet zo is, wees dan respectvol voor het feit dat het oppakken van haar, haar gevoel van veiligheid kan veranderen.

Sta er niet op om een worstelende kat vast te houden met de bedoeling om haar over te geven of zich aan te passen. Hoe langer je een kronkelende, ongelukkige kat vasthoudt, hoe meer ze het niet leuk vindt om de volgende keer vastgehouden te worden.

Als je kat er een hekel aan heeft dat het opgepakt en vastgehouden wordt, neem dan een stapje terug en concentreer je erop dat je een hand op één zij van haar kunt leggen, en laat dan weer los. Werk er naar toe om een hand op elke kant te kunnen leggen, en laat dan weer los.

Wanneer je kat zich daar prettig bij voelt, kun je heel zachte druk gebruiken als je, je handen op haar zij legt en dan weer loslaat, gaat dit goed, beloon je kat dan met wat lekkers en positieve woorden.

Doe dit meerdere keren voordat je probeert de kat van de grond op te tillen. Zorg ervoor dat ze zich comfortabel voelt als ze wordt aangeraakt.

Je benadering mag niet dreigend overkomen

Pak je nietsvermoedende kat niet van achteren vast om het van de grond op te tillen. Niemand houdt ervan om opgeschrikt te worden. Je kat moet zich van je aanwezigheid bewijst zijn, maar je moet je kat niet op een bedreigende benaderen.

Maak geen directe benadering vanaf de voorkant, omdat dit ertoe kan leiden dat sommige katten zich bedreigd zullen voelen. Als jij je kat van achteren moet besluipen om je kat te kunnen oppakken, en dit de enige manier is , dan is het misschien tijd om voorzichtig te beginnen met wat training.

De juiste manier om een kat vast te houden

Sommige katten hebben zeer duidelijke voorkeuren als het gaat om hoe ze graag vastgehouden worden, maar je belangrijkste taak is om veiligheid voor jullie beiden te bieden. De kat moet zich veilig in je armen voelen en je moet ervoor zorgen dat je de kat veilig houdt. Niemand mag in dit proces gewond raken, of het nu katten of mensen betreft.

Specifieke manieren om je kat vast te houden kunnen variëren, afhankelijk van het comfortniveau van je kat en de specifieke omgeving (bijvoorbeeld het dragen van een kat in een asiel, dierenkliniek of buitenshuis betekent meer aandacht hebben voor het voorkomen van ontsnapping).

Over het algemeen moet je altijd beide handen gebruiken bij het oppakken van een kat. Hoewel de kat klein genoeg kan zijn om haar met één hand op te tillen, is de kat niet veilig en zal het zeker niet comfortabel zijn voor de kat.

Heb je wel eens iemand gezien die een kat met één hand vasthield waarbij de benen van de arme kat er naast bungelden? Niet comfortabel en helemaal niet veilig. Houd altijd een kat, hoe klein dan ook, met beide handen vast.

Gebruik één hand om te wiegen en steun te geven aan haar achterkant. Om de voorkant te beveiligen, is dit afhankelijk van de voorkeur van je kat en of jij je in een veilige omgeving bevindt of op een plek bent waar ontsnapping gevaarlijk kan zijn.

De meeste katten willen ondersteund worden onder de borst zodat ze hun voorpoten op je arm kunnen laten rusten. Dit is de typische manier waarop veel kattenouders hun katten in veilige omgevingen vervoeren.

Als de kat in een omgeving is waar ontsnappen gevaarlijk zou zijn, hou je de voorkant vast door de voorpoten vast te zetten met de vingers van de ene hand, terwijl de andere hand de achterkant vasthoudt en de achterpoten vasthoudt. Als in een omgeving waar ontsnappen uit je armen gevaarlijk kan zijn, dan is de beste manier om de kat veilig in een transportbox te vervoeren.

De eerste paar trainingssessies gaan niet om hoe je met een kat rond loopt – laten we ons er maar gerust op voelen dat we vastgehouden worden en dan weer teruggezet worden. Houd de kat dicht bij je borst zodat ze niet het gevoel heeft dat ze in de lucht hangt.

Houd stevig vast maar niet zo stevig dat je kat zich ongemakkelijk voelt. Het belangrijkste bij het vasthouden van een kat is dat je een veilige held moet zijn en dat ze zich prettig voelt.

Wieg je kat niet zoals een baby

Je houdt van je kat als een lid van het gezin, en je zal haar zelfs je baby noemen, maar dat betekent niet dat ze als een baby vast gehouden wil worden. Sommige katten vinden het niet erg om op die manier gedragen te worden, maar de meesten houden er niet van om op hun rug te worden gelegd en vast gehouden te worden.

Het is ook een ietwat gevaarlijke positie om haar zo te dragen, omdat alle klauwen naar je gezicht wijzen. Dat is geen goede positie om in te zijn als je kat bang of boos wordt terwijl hij vastgehouden wordt.

Je kat weer neerzetten

Laat je kat niet uit je armen springen en laat haar niet vallen als je klaar bent met haar vast te houden. Zet haar voorzichtig terug op de grond, de kattenboom of een ander oppervlak en geef haar de tijd om op de grond te komen. Als je wilt dat ze geniet hiervan of zelfs maar accepteert dat ze wordt vastgehouden, bevat het trainingsproces ook een zachte en veilige vrijlating.

Als je, je kat traint om te accepteren dat hij wordt opgepakt, houd de sessies dan kort, positief en rustig. Plaats de kat altijd terug voordat ze enig teken van worstelen vertoont.

Pak je kat nooit bij zijn nekvel op

De kat bij het nekvel oppakken is iets wat de moederkat doet wanneer ze haar zeer jonge kittens moet verplaatsen.  Je kat bij het nekvel vastpakken en met één hand vasthouden zijn beide ongemakkelijk, en zorgt ervoor dat het grootste deel van het gewicht van de kat in de lucht blijft hangen.

Met één hand het nekvel vasthouden terwijl de kat met de andere hand aan de achterpoten wordt vastgehouden, brengt haar in feite in de greep van de dood. Hoewel deze methode je in staat zal stellen om je kat op te tillen, doet het absoluut niets om haar nog aan te moedigen om ooit weer opgepakt en vastgehouden te worden.

Houd je kat nooit vast om sociale interactie te forceren

Ja, je kat is ongelooflijk schattig en je zou graag zien dat gasten haar schattige gezicht van dichtbij zien, maar pak haar nooit op om sociale interactie met mensen of andere huisdieren te forceren.

Het is erg stressvol voor haar om te weten dat ze vast in je armen zit en tegelijkertijd oog in oog komt te staan met een vreemd of onbekend dier. Wanneer jij je kat van de grond optilt, moet het een doel hebben dat heilzaam is, liefhebbend (wat betekent dat zij degene moet zijn die ervan houdt) of noodzakelijk is.

Je kat oppakken om haar in een bench te stoppen

Je kat oppakken om haar in een bench te duwen, is voor niemand een leuke ervaring en kan leiden tot veel gesis en gegrom van haar kant en letsel aan jouw kant. Neem de tijd om je kat te trainen om zich comfortabel te voelen in een bench, zodat je haar er zachtjes in kunt zetten zonder al te veel moeite en met minimale stress.

Pak je kat niet op als ze boos is

Wanneer een kat ongelukkig of boos is, is dit niet het beste moment om haar op te pakken. Misschien wil je, je kat die overstuur is vasthouden en knuffelen om haar te troosten, maar dat eindigt meestal met een kat die worstelt om uit je greep te los te komen.

In deze situaties, wat de kat het meest nodig heeft, is wat persoonlijke ruimte en om met rust gelaten te worden. Als je absoluut een boze kat moet oppakken, gebruik dan dikke handdoeken om haar daarmee eerst te bedekken.

Leer je kinderen de juiste techniek

De meeste katten vinden het niet leuk om door kinderen vastgehouden te worden omdat ze te strak worden vastgehouden, half hangend vastgehouden worden of plotseling vallen. Ze kunnen ook door kinderen achtervolgd worden, om te worden vastgehouden.

Als je kinderen te jong zijn om de juiste techniek te leren, werk dan aan door hen te leren om naast een kat te zitten en gewoon te genieten van wat aaien ,of hoe ze de kat op hun schoot uit moeten nodigen. Het kan zelfs nodig zijn dat de kat op jouw schoot ligt, terwijl een kind in de buurt zit.

Doe dit langzaam aan en houd de dingen positief en rustig. Beloon je kat voor zelfs de kleinste hoeveelheid vooruitgang. Deze tijd van vertrouwen opbouwen en veiligheid loont, terwijl je ziet hoe je kat comfortabeler wordt met fysieke aanraking. Vergeet niet dat de kat altijd de keus moet hebben om weg te gaan.