Waarom eet een kat kattenbakvulling?

Katten kunnen om verschillende redenen kattenbakvulling en ander ongewenste materialen eten. Dit gedrag wordt pica genoemd, het eten van niet eetbare middelen.

Pica heeft verschillende oorzaken en kan voortkomen uit het feit dat een moeder haar kittens verlaat, wat zich kan uiten in dit typische gedrag. Katten met pica kunnen zich op alle soorten materialen richten: plastic, stof, touw, papier, vuil en zelfs de vulling van de kattenbak.

Sommige vormen van pica kunnen relatief onschadelijk of irritant zijn, zoals plastic zakken likken, maar het eten van niet eetbare middelen kan darmblokkades veroorzaken. Bovendien kan het ook een teken zijn van een ziekte.

Waarom eten katten kattenbakvulling?

Als je kat of kitten kattenbakvulling eet, kan dit een gezondheidsprobleem of een gedragsprobleem zijn. Als je vermoedt dat het een gezondheidskwestie is, moet je je kat meteen naar de dierenarts brengen, vooral als het gedrag plotseling verschijnt.

Sommige kittens kunnen puur uit nieuwsgierigheid kattenbakvulling gaan eten en zullen over dit gedrag heen groeien mits je nauwlettend toezicht houdt.

Bloedarmoede

Het eten van kattenbakvulling kan een teken zijn dat je kat ziek is, en in het bijzonder is bloedarmoede een aandoening waarbij een aangetaste kat dit gedrag zou kunnen vertonen.

Bloedarmoede treedt op als er een tekort is aan rode bloedcellen en hemoglobine. Katteneigenaren moeten hun kat controleren op tandvlees dat bleek, wit of blauwachtig van kleur is.

Bloedarmoede kan wijzen op een tekort aan ijzer, mineralen, vitamines of essentiële vetzuren.

Als je kat kattenbakvulling eet, kan dit ook een teken van leukemie (die op zichzelf bloedarmoede veroorzaakt) of een nieraandoening zijn.

Je dierenarts kan een standaardonderzoek uitvoeren, inclusief een volledig bloedbeeld en een urineanalyse.

Het aantal bloedcellen zal bepalen of de kat inderdaad bloedarmoede heeft en de urineanalyse zal het concentratieniveau van de urine onthullen; urine die te verdund is een indicatie van nieraandoeningen.

Als je kat een symptoom van een blokkade vertoont, zal je dierenarts röntgenfoto’s maken of een MRI uitvoeren.

Voedingstekorten

Je kat kan ook kattenbakvulling gaan eten als het onvoldoende voedingsstoffen van zijn voer binnen krijgt. Tekortkomingen in vitamine A, vitamine B1 (thiamine), L-carnitine, magnesium, pyruvaatkinase, natrium en / of taurine kunnen ook leiden tot het eten van kattenbakvulling.

Op klei gebaseerde kattenbakvullingen bevatten mineralen, die het tekort kunnen compenseren. Je dierenarts of een voedingsdeskundige kan dieetaanpassingen of supplementen aanbevelen.

Nieuwsgierige kittens

Kittens kunnen ook uit nieuwsgierigheid kattenbakvulling gaan eten, dus het is aan te bevelen om geen klonterende vullingen te gebruiken totdat ze ouder zijn.

Het inslikken van klonterende kattenbakvullingen kan een darmblokkade veroorzaken. Zorg ervoor dat je een niet schadelijke kattenbakvulling gebruikt en controleer het gebruik ervan.

Haal je kitten uit de kattenbak als je ziet dat het de kattenbakvulling opeet, doe dit nadat je kitten zijn behoefte gedaan heeft.

Volwassen katten kunnen ook van de vulling gaan snoepen als het type vulling onlangs veranderd is, bijvoorbeeld naar een op tarwe of maïs gebaseerde vulling.

Hoe je je kat kunt laten stoppen met het eten van kattenbakvulling

Zodra je kat gezond is verklaard door je dierenarts, kun je jezelf gaan concentreren op het ombuigen van zijn gedrag van het eten van kattenbakvulling.

Uiteraard zijn er vele soorten kattenbakvullingen: klei, klonterende (geparfumeerde en ongeparfumeerde), maïs-, tarwe of op papier gebaseerde vullingen. Als je kat één soort eet, probeer dan een andere soort.

  • Je kat kan zich vervelen. Als jij je kat kattenbakvulling ziet eten, leid het dan af met een leuk spelletje. Pak een balletje, nep muis, of een kattenhengel en probeer je kat van de bak weg te lokken.
  • Bekijk het dieet van je kat opnieuw. Upgrade het voer dat je geeft, vooral als het een droogvoer van supermarkt kwaliteit is. Er zijn veel hoogwaardige voer opties die qua voedingswaarde completer zijn.
  • Verbeter het natuurlijke prooigedrag van je kat. Naast het opvoeren van de speeltijd, kijk dan ook eens naar een voerpuzzel dat het natuurlijke eetgedrag bevordert. Er zijn veel manieren om eigen huishoudelijke artikelen te gebruiken, evenals verschillende modellen die verkrijgbaar zijn in dierenwinkels. Puzzelspeelgoed is een leuke manier voor je kat om te werken voor zijn voedsel, waardoor het afgeleid wordt van ongewenst gedrag.
  • Probeer anders wat kattenkruid (catnip) aan te bieden. Nogmaals, dit is een afleiding van de kattenbakvulling en geeft je kat iets anders om op te kauwen! Je kunt het zelf laten groeien en het vers aanbieden, strooi het op krabpalen of koop speelgoed waar kattenkruid inzit.