Kat drinkt geen water? 10 eenvoudige manieren om je kat gehydrateerd te houden!

Is je kat uitgedroogd? Katten hebben gemiddeld 60 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig. Katten drinken zelden genoeg water om aan hun dagelijkse hoeveelheid water te voldoen. Maar er zijn een aantal simpele manieren om je kat meer water te laten drinken die je vrijwel onmiddellijk kan toepassen.

Hoe laat ik mijn kat meer water drinken? Verplaats de waterbak van je kat naar een andere en betere plek. De meeste katten drinken minder snel water als ze voedsel ruiken of als hun kattenbak in de buurt staat. Gebruik een waterfontein. Veel katten beschouwen water in hun waterbak als saai. Als je kat nog steeds geen water drinkt, overweeg dan om meerdere, kleinere hoeveelheden natvoer per dag aan te bieden. Ook zullen stukjes fruit, zoals watermeloen, je kat snel weer van vocht voorzien.

Als je kat weigert water te drinken, moet je een andere manier vinden om je kat gehydrateerd te houden. Het feit dat je kat de waterbak negeert, wil niet zeggen dat dit altijd zo zal zijn. Er zijn snelle en eenvoudige aanpassingen die iedereen kan maken om zo hun kat weer water te laten drinken.

Hoe controleer je of een kat genoeg vocht binnenkrijgt?

Vocht is erg belangrijk voor katten. Het lichaam van een kat bestaat voor ongeveer 80% procent uit water. Een kat moet dus voldoende water water drinken om ervoor te zorgen dat zijn interne organen goed kunnen functioneren.

Als je kat te weinig water drinkt en daardoor uitdroogt, kunnen er een aantal verschillende mentale en lichamelijke functies beïnvloed worden. Een aantal veel voorkomende symptomen van uitdroging bij katten zijn onder andere:

 • Ingevallen ogen
 • Bleek en verkleurd tandvlees
 • Flauwvallen
 • Geen zin meer in eten
 • Loomheid en depressie

De simpelste manier om te controleren of je kat uitgedroogd is, is door de elasticiteit van de huid te testen. Knijp de huid tussen de schouders van je kat zachtjes samen en laat dan de huid weer los.

Als je kat voldoende vocht binnenkrijgt, dan zal de huid als ware weer terug op zijn plaats springen. Maar als je kat uitgedroogd is, dan zal de huid langzaam terug op zijn plek gaan.

Heb je een vermoeden dat je kat uitgedroogd is? Negeer dit dan niet! Als dit te lang duurt dan kan dat fataal zijn voor je kat. Je moet je kat aanmoedigen om te gaan drinken. Weigert je kat nog steeds om water te drinken? Maak dan een afspraak bij je dierenarts! Je dierenarts kan namelijk via een infuus vocht toedienen bij je kat.

Waarom drinkt mijn kat geen water?

Katten stammen van oorsprong van woestijndieren af. Wat betekent dat een kat water goed kan vasthouden. Maar niet goed genoeg waardoor ze een hele dag zonder drinken kunnen. Maar waarom drinkt een kat dan geen water? Er zijn drie veel voorkomende redenen waarom een kat geen water wil drinken. Dit zijn de drie meest voorkomende redenen waarom katten geen water willen drinken:

 1. Het water ruikt alsof het smerig is
 2. Stilstaand water in de waterbak is te saai
 3. Je kat houdt niet van zijn waterbak

Je kat denkt dat zijn water vuil is

Wist je dat katten echt kieskeurig zijn als het aankomt op het water dat ze drinken? In het wild zijn katachtigen van nature wantrouwend als ze uit een stilstaande waterbron moeten drinken. Dit betekent dat als ze denken dat wanneer een waterbron besmet is, ze hier niet van zullen drinken.

Het bovenstaande heeft allemaal met het reukvermogen van je kat te maken. Als er chloor wordt gebruikt om het water te reinigen, dan kan je kat dit ruiken, deze geur kan voor je kat te overweldigend zijn. Terwijl wij mensen hier niets van proeven en/of ruiken!

Maar het is niet alleen de geur van chloor wat je kat kan storen. Veel mensen zetten de water- en voerbak van hun kat naast elkaar. Als het water te dicht bij het voer staat, dan kunnen de geuren zich mengen. Hierdoor kan je kat bang blijven dat het water vuil is. Dit geldt ook wanneer je de waterbak te dicht bij de kattenbak zet.

Je kat vind stilstaand water saai

Veel katten vinden een waterbak met gewoon water erin simpelweg gewoon saai. Het is immers niet hoe ze in het wild water zouden tegenkomen. Dat is een van de redenen waarom sommige katten graag uit de toiletpot drinken.

Sommige katten tikken tegen de zijkant van hun waterbak om het water te laten bewegen. Als de waterbak van je kat licht is dan kan de waterbak verschuiven. Dit kan misschien een schrapend geluid maken waardoor je kat van streek kan raken. Mocht je kat van de waterbak weglopen zonder gedronken te hebben, dan moet je er eens over na gaan denken om het water dat je aanbiedt aantrekkelijker te maken.

Je kat vind de waterbak niet prettig

De bak waarin het water van je kat zit, kan een bron van ophef zijn. Denk aan het materiaal waarvan de bak is gemaakt, de grootte en hoe vol deze is.

Let op eventuele allergieën die je kat heeft. Katten kunnen allergisch zijn voor plastic. Als de waterbak van je kat, je kat irriteert of pijn doet, zal je kat leren om er niet uit te drinken.

Je moet ervoor zorgen dat je consequent bent met de hoeveelheid water die je geeft. Katten merken dit soort dingen op. Als de bak meestal half vol zit, zal ze wantrouwend zijn als deze tot de rand vol is. Als je minder water geeft dan normaal, vraagt je kat zich af wat er aan de hand is. Consequent zijn is essentieel.

10 tips om je kat gehydrateerd te houden

We hebben nu vastgesteld hoe belangrijk hydratatie is voor katten. Gebruik de volgende tips om ervoor te zorgen dat je kat gehydrateerd blijft.

1 Geef je kat natvoer

Het veranderen van het dieet van je kat is niet altijd raadzaam. Katten kunnen tenslotte erg kieskeurig zijn over hun eten. Als je kat al weinig water drinkt, zal droog voedsel het probleem alleen maar verergeren.

Het meeste natvoer bestaat uit ongeveer 10% water. Dit betekent dat je huisdier er vocht uit zal halen. Het is ook gemakkelijk dat het te verkrijgen is bij de meeste winkels bij jou in de buurt.

Het nadeel hiervan is dat je natvoer niet vrij kunt voeren. Het moet op een bepaalde tijd en temperatuur worden geserveerd. Nogmaals, routine en consistentie zijn essentieel voor katten.

Als je kat gewend is om droogvoer te eten, kan deze verandering in het begin stress veroorzaken. Natuurlijk kun je nog steeds kleine hoeveelheden droogvoer voeren. Verminder gewoon de hoeveelheid droogvoer voor voldoende natvoer. Door het eten van natvoer zal je kat beter gehydrateerd blijven.

2 Bied hydraterende traktaties aan

Als je snacks aanbiedt die veel water bevatten, zal je kat meer gehydrateerd zijn. De meeste katten lopen niet warm voor fruit omdat ze de zoetheid niet kunnen proeven. Stukjes watermeloen vormen echter een uitzondering op deze regel.

Het geeft een duidelijke “vleesachtige” geur af, die je kat verleidt om het op te eten. Watermeloen bevat ook 92% water. Dat is een geweldige manier om je kat te “misleiden” om voldoende vocht binnen te krijgen en gehydrateerd te blijven.

Je moet echter wel opletten met watermeloen. Het is namelijk een vrucht die suiker bevat en dit kan maagklachten veroorzaken. Voer watermeloen met mate aan je kat. Verwijder altijd de schil en de zaden, want deze kunnen dodelijk zijn voor een kat als ze intact blijven.

3 Verplaats of verander de waterbak van je kat

De waterbak van je kat kan de reden zijn waarom ze niet wil drinken. Volg deze checklist:

 • Haal de waterbak van je kat uit de buurt van haar voer
 • Haal de waterbak van je kat uit de buurt van haar kattenbak
 • Zorg voor meerdere waterbakken door het hele huis, elk in verschillende ruimtes
 • Gebruik stevige, onbeweegbare waterbakken
 • Zorg ervoor dat je kat geen ongemak ondervindt van haar waterbak

4 Investeer in een waterfontein

Omdat veel katten statisch water saai vinden, investeren veel kattenouders in waterfonteinen. Een waterfontein zorgt ervoor dat het water in beweging blijft waardoor je kat het leuk zal vinden om van dat water te gaan drinken.

Als je een waterfontein aanschaft, kun je deze de hele dag aan laten staan. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je kat weer water gaat drinken. Zorg ervoor dat je de waterfontein regelmatig schoonmaakt.

5 Gebruik flessenwater

Als het aroma van chloor in kraanwater je kat afschrikt, is er een eenvoudige oplossing. Investeer in mineraalwater in flessen en gebruik dit om haar bak te vullen. Dit lijkt misschien duur, maar het is goedkoper dan de rekening van de dierenarts voor het behandelen van uitdroging bij je kat. Je kunt ook overwegen een waterfilter te gebruiken.

6 Laat water rondslingeren

Een ander leuk feit over katten is dat ze altijd willen claimen wat niet van hen is. Water in een kom die exclusief van haar is, is saai voor een ondeugende kat. Overweeg je kat te misleiden om te drinken via alternatieve waterbronnen. Je kunt dit bereiken met een van de volgende trucs:

 • Neem een slokje water en laat het glas onbeheerd achter. Je kat kan je gedrag nadoen.
 • Draai de waterkraan iets open en loop dan weg. Katten drinken graag van stromend water. Als je de waterkraan iets open draait, is je kat waarschijnlijk meer geïnteresseerd daarin.
 • Vul een schone gootsteen met water, trek dan de stop eruit en loop weg. Je kat zal genieten van de kans om van het weglopende en draaiende water te drinken.

Al deze technieken moeten veilig gebeuren, dus kijk op afstand. Blijf gewoon uit het gezichtsveld van je kat.

7 Voer elektrolyt zware maaltijden

Als je kat niet wil drinken, is het tijd om een vloeibare maaltijd te overwegen. Kip en runderbouillon zijn ideaal. Dit zijn ook geweldige maaltijden als je kat zich niet lekker voelt. Dat kan van alles zijn, van kattengriep tot maagklachten. Wanneer een kat ziek is of maagklachten heeft, verliezen ze vocht.

Een bouillon, of het nu kip of rundvlees is, zal elektrolyten aanvullen. Hierdoor voelt je kat zich veel beter. Natuurlijk vult het ook haar buik.

8 Voeg smaak toe aan het water van je kat

Als je kat geen gewoon water drinkt, kun je smaak toevoegen. Een beetje geur kan een lange weg gaan met een kat. Probeer een paar druppels tonijn sap uit een blikje of een vleugje vleesbouillon.

Je zou fruitinfusies kunnen gebruiken. Hoewel katten zoetheid niet kunnen proeven, kunnen ze het fruit wel ruiken. Probeer haar water te mengen met een vleugje aardbei. Vermijd citrusaroma’s, want deze geuren zullen een kat afschrikken.

9 Maak gebruik van ijsblokjes

IJsblokjes kunnen een manier van hydratatie bieden tijdens de warmste maanden van het jaar. De gemakkelijkste manier om een kat te overtuigen belangstelling voor ijs te tonen, is via geur. Vul je ijsblokjesvorm met een vleugje jus of een andere vleesgeur.

Deze jus-ijsblokjes kunnen ook tijdens de warmste maanden van het jaar op hun voer worden aangebracht. Ze zullen snel smelten en zorgen voor een vloeistof met vleessmaak om je kat snel te hydrateren. Sommige katten worden echter afgeschrikt door koude temperaturen en lopen dan weg van hun voerbak.

10 Gebruik een spuit

Pak een spuit van een apotheek of een dierenarts en vul deze met water. Spuit niet een hele spuit water leeg in de mond van je kat, want dit kan gevaarlijk zijn. Houd je kat vast en druk per keer een beetje water eruit. Meestal is 8 ml per kilo lichaamsgewicht per uur voldoende.

Hoeveel water heeft een kat per dag nodig?

Volgens deze bron moeten katten 60 ml water drinken voor elke kg lichaamsgewicht. De gemiddelde huiskat weegt ongeveer 4,5 kg. Grotere katten hebben meer nodig en alle huisdieren moeten hun waterniveaus tijdens de zomer aanvullen.

Dat is ongeveer een standaard drinkglas per dag. Vergeet niet dat niet al die hydratatie uit de waterbak van je kat hoeft te komen. Natvoer en hydraterende lekkernijen kunnen ook worden gebruikt. Natvoer is aan te raden voor een kat die niet genoeg water drinkt. Droogvoer en brokken kunnen bij katten ervoor zorgen dat ze uitgedroogd raken.