Waarom drinkt mijn kat geen water? Oorzaken en tips


kat drinkt water

Katten moeten vaak worden aangemoedigd om water te drinken. Dit kan zorgen baren voor kattenouders. Katten zijn klein en kunnen gemakkelijk uitgedroogd raken. Gelukkig zijn er technieken die kunnen worden gebruikt om hydratatie bij katten te stimuleren.

Maak het water aantrekkelijk voor katten om te drinken. Pak een comfortabele kom en zet deze op een rustige plek, uit de buurt van voedsel of de kattenbak. Bied je kat flessenwater of gefilterd water aan, voor het geval hij de geur van kraanwater niet lekker vindt. Voeg smakelijke vloeistoffen, zoals tonijnsap, toe aan het water om het aantrekkelijk te maken en geef je kat natvoer. Katten krijgen zowel uit voedsel als uit water hydratatie.

Katten die uitgedroogd raken, kunnen op korte en lange termijn gezondheidsproblemen krijgen. Dit kan ertoe leiden dat intraveneuze (infuus) vloeistoffen nodig zijn. Door een kat aan te moedigen om te hydrateren, wordt dit risico uitgebannen.

Waarom drinkt mijn kat geen water?

Katten kunnen resistent worden tegen drinkwater, vooral uit een kom. Dit is een overblijfsel van de evolutie van katten. Omdat katten afstammen van woestijndieren, hebben ze zelden de behoefte om te hydrateren.

Dit betekent dat jij je kat wellicht moet aanmoedigen om te drinken. Een kat van gemiddeld 4.5 kilo moet elke dag ongeveer 236 millimeter water drinken. Alles minder dan dit geeft je kat een risico op gezondheidsproblemen. In warme omstandigheden hebben katten meer water nodig om gehydrateerd te blijven.

Er zijn veel mogelijke redenen waarom een ​​kat water weerstaat, buiten de genetica om. Mogelijke redenen zijn:

 • Snorhaar vermoeidheid. De snorharen van de kat wrijven tegen de waterbak en veroorzaken wrijving en ongemak
 • Onaantrekkelijke geuren. Het water staat te dicht bij voedsel of de kattenbak of ruikt sterk naar chloor
 • Lawaai en voetstappen. De drinkbak van de kat staat in een drukke omgeving
 • Aangeboren wantrouwen ten opzichte van stilstaand water. Wilde katten drinken uit bewegende waterbronnen. Stilstaand water in een kom kan voorzichtig worden benaderd
 • Ongepaste hoeveelheid. Katten zijn kieskeurig. Te veel of te weinig water in een kom, is genoeg reden om niet te drinken

Een kat die kieskeurig is over water kan frustrerend zijn. De koppigheid van een kat kan bewonderenswaardig zijn, maar ook gevaarlijk. Als je kat voortdurend weigert te drinken, kan hij uitgedroogd raken.

Uitdroging bij katten

Omdat het lichaam van een kat voor 80% uit water bestaat, is uitdroging gevaarlijk bij katten. Het lichaam van een kat is afhankelijk van water om de interne organen optimaal te laten functioneren. Hoe meer uitgedroogd een kat raakt, hoe meer spanning er op zijn lichaam komt te staan.

Volgens deze bron zal een gedehydrateerde kat ademnood ervaren. Katten moeten ademhalen door hun neus en mogen nooit door de mond ademen. Als jij je kat ziet hijgen, moedig dan onmiddellijk hydratatie aan. Andere symptomen van uitdroging bij katten zijn:

 • Doffe, ingevallen ogen
 • Gebrek aan energie
 • Droge neus (hoewel de neus van een kat dagelijks afwisselt tussen nat en droog)
 • Lethargie en depressie
 • Hartkloppingen

Misschien wel de meest veelzeggende waarschuwing is een gebrek aan elasticiteit van de huid. Knijp voorzichtig in de huid rond de nek van je kat. Bij een gehydrateerde kat zal de huid weer op zijn plaats gaan. Als de huid moeite heeft om in positie te komen, is de kat gevaarlijk uitgedroogd.

Hoe een kat gehydrateerd te houden

Als je kat uitdroging heeft, moet je de situatie zo snel mogelijk verhelpen. Het simpelweg plaatsen van een bak voor je kat is niet voldoende. Je zult het moeten verleiden tot drinken.

In geval van nood kunnen katten baat hebben van hydraterende energiedrankjes. Oplosbare elektrolyten kunnen ook met water worden aangemaakt. Dit mag echter nooit je standaardaanpak zijn. Zorg er in plaats daarvan voor dat je kat regelmatig water drinkt.

Hier zijn tien manieren waarop jij je kat kunt aanmoedigen om gehydrateerd te blijven. Als je precies weet waarom je kat niet drinkt, concentreer je dan op het oplossen van het probleem. Als je het niet zeker weet, probeer dan elke techniek in een eliminatieproces.

Vermijd kraanwater

Het probleem van je kat ligt misschien niet bij het water zelf, maar bij kraanwater. Dit is geen snobisme. Katten hebben een uitstekend reukvermogen. Hierdoor zijn veel katten terughoudend om kraanwater te drinken. Deze vloeistof kan een geur van chloor overbrengen bij je kat.

Omdat katten vaak twijfelen over water, zijn chemische geuren niet aantrekkelijk. De kat gaat ervan uit dat het water op de één of andere manier besmet is en weigert om het te drinken. Hierdoor heb je twee opties. Je kunt investeren in een waterfilter of flessenwater gebruiken.

De eerste optie is zeker de goedkoopste. Als je water filtert, wordt het gezuiverd. Dit duurt slechts enkele ogenblikken. Je kat zal dan eerder water drinken, omdat de verdachte geuren zijn verwijderd.

Als je de voorkeur geeft aan flessenwater, kan dit ook werken. Zorg ervoor dat de flessen die je koopt BPA vrij zijn. Dit kan echter snel vervelend worden. Je hebt een ruime voorraad flessenwater nodig, en veel daarvan gaat verloren.

Als je flessenwater gebruikt, kun je bruisend water overwegen. Veel katten zullen gefascineerd zijn door te zien hoe de bellen worden gevormd en kapot barsten in dit water. Sommige katten zullen echter tevreden zijn om gewoon te kijken zonder te drinken.

Laat water aantrekkelijker smaken en ruiken

Het kan zijn dat je kat nog steeds weigert om water te drinken, zelfs nadat je het water hebt gezuiverd. Als je je kat een duwtje moet geven, verbeter dan de smaak of geur van het water. Soms kunnen eenvoudige ijsblokjes dit doel al bereiken. In andere gevallen heb je een extra smaak nodig.

Dit is niet omdat een kat vindt dat water saai of gewoon smaakt. Kattentongen hebben aanzienlijk minder smaakpapillen dan die van een mens. Water smaakt prima voor een kat. Er kan echter een langdurig wantrouwen blijven bestaan. Je kat moet in de verleiding komen om te drinken.

De eerste stap hier is om de kom regelmatig te schrobben. Snel omspoelen verwijdert geen aanhoudende geuren voor de sterke neus van een kat. Was de kom minstens één keer per dag grondig met afwasmiddel. Hierdoor worden ook de geuren van andere katten verwijderd.

Overweeg daarnaast om wat nieuwe smaken en aroma’s aan het water toe te voegen. Gebruik geen zoetstoffen. Deze zijn gevuld met suiker, en je kat zal waarschijnlijk toch onverschillig zijn. Sprenkel in plaats daarvan een paar druppels jus of tonijnsap in het water.

Dit klinkt misschien niet verfrissend voor het menselijke gehemelte, maar je kat zal er dol op zijn. De geur alleen is voldoende om de aandacht van de kat te trekken. Zodra de kat begint te drinken, zal het dat blijven doen terwijl het van de smaak geniet.

Verander van waterlocatie of de kom

Je volgende stap is om te beoordelen of de drinkbak van je kat wel op de juiste locatie staat. Als dit het geval is, kan de kom zelf het probleem zijn.

Locatie van de waterbak

Katten zijn kieskeurig over de vraag waar hun drinkbak zich bevindt. Het moet aan de andere kant van de kamer zijn, het liefst uit de buurt van voedsel en / of kattenbakken. Als het water te dicht bij voedsel of een kattenbak staat, vervuilt de geur het water. De kat zal er niet bij in de buurt komen.

Plaats water is een unieke hoek van een kamer. Dit moet ook een rustige omgeving zijn, met weinig bezoekers en lawaai. Katten voelen zich kwetsbaar tijdens het drinken. Als je ronddwaalt, zal de kat twijfelen of hij nog wel wil drinken.

Evenzo kan een waterbak naast een raam of tv leiden tot storende geluiden. Katten hebben geen verdere redenen nodig om niet te drinken. Zorg ervoor dat de waterbron (of idealiter bronnen – later meer daarover) zich in een rustige zone bevindt.

Vorm van de waterbak

De kom zelf kan ook een probleem zijn. Als de drinkbak van je kat te smal is, zullen de snorharen langs de zijkanten wrijven. Dit leidt tot een aandoening die overprikkelde snorharen wordt genoemd. De snorharen van een kat zijn constant in gebruik en dus gevoelig. De kat zal alles vermijden dat pijn veroorzaakt.

De kat kan ook een hekel hebben aan het materiaal waarvan de kom is gemaakt. Zorg ervoor dat je kat niet allergisch is voor bijvoorbeeld plastic. Zelfs als dat niet het geval is, kan plastic voor een onaangename watertemperatuur zorgen. De meeste katten drinken het liefst uit een koele porselein bak of schaal.

Idealiter zou je voor elke portie ongeveer een halve kom water moeten hanteren. Als het minder is, denkt de kat dat de kom leeg is. Meer en de kat zal het omverwerpen, hoezo katten kunnen kieskeurig zijn?

Zorg voor meerdere waterbronnen

Je kat is misschien niet onwillig om zijn drinkbak te bezoeken, maar kan het niet. Dit is het meest waarschijnlijk bij oudere katten. Naarmate een kat ouder wordt, beginnen zijn botten en gewrichten te degenereren. Volgens dierenartsen leidt dit tot beperkte mobiliteit.

De meest waarschijnlijke verklaring is leeftijdsgebonden artritis. Zelfs jongere katten kunnen hier echter moeite mee hebben. Zoals deze bron uitlegt, kan het calicivirus (luchtweginfectie) acute artritis bij katten veroorzaken.

Wat de oorzaak van het ongemak ook mag zijn, het resultaat zal hetzelfde zijn. Een kat met jicht zal pijn ervaren wanneer hij actief is. Dit ongemak kan en moet worden beheerd. Toch zullen katten met jicht bijna niet bewegen, tenzij dat nodig is.

Een kat met artritis zal waarschijnlijk in de verleiding komen om door het huis te lopen voor voedsel. Water heeft zelden dezelfde aantrekkingskracht. Bestrijd dit door meerdere waterbronnen aan te bieden. Idealiter één per kamer die je kat bezoekt. Hierdoor is de kans groter dat je kat gaat drinken.

Dit kan ook effectief zijn in huizen met meerdere katten. Een kat in een gezin kan dominant zijn en aanspraak maken op een waterbak. Evenzo kan een schichtige kat niet drinken uit een kom die de geur van een andere kat draagt. Meerdere waterbronnen lossen beide problemen op.

Zorg voor een bewegende waterbron

Soms maakt al het reorganiseren en vervangen van waterbakken in de wereld geen verschil. In zo’n geval ligt het probleem van de kat bij de stilte van het water. Sommige katten staan ​​wantrouwend tegenover water dat niet beweegt of stroomt.

Dit komt voort uit een wild instinct. Voor niet-gedomesticeerde katten is stilstaand water mogelijk te stil. Je huiskat is misschien verre van verwilderd, maar hij deelt zijn DNA met wilde katachtigen.

Je zult weten of dit het geval is door de drinkgewoonten van je kat in de gaten te houden. Sommige katten negeren waterbakken, maar haasten zich om te drinken van een stromende kraan. Je kat kan ook drinken uit het toilet, of zelfs uit een aquarium. Sommige katten slaan ook een waterbak om en likken het op van de vloer.

Je kunt dit proberen tegen te gaan door met een lepel op de zijkant van de bak van je kat te tikken. Dit veroorzaakt rimpelingen in het water.

Een eenvoudigere oplossing is om een ​​waterfontein aan te schaffen. Deze zijn online of in een dierenwinkel te vinden. Een waterfontein zorgt voor een constante waterval van vers, bewegend water. Er zijn maar weinig katten die kunnen weerstaan ​​om uit zo’n bron te drinken.

Bied natvoer aan

Het is niet alleen water dat een kat hydrateert. Voedsel kan net zo belangrijk zijn. Als je kat uitsluitend met brokjes wordt gevoerd, is het onwaarschijnlijk dat hij genoeg water krijgt. Overweeg om je kat over te schakelen op een hoogwaardig natvoer.

Als je deze aanpak kiest, forceer dan geen plotselinge overgang bij je kat. Dit veroorzaakt maagklachten, waardoor het lichaam van je kat nog meer water verliest. Elke verandering in het dieet moet een geleidelijk proces zijn, dat zich over ongeveer twee weken ontvouwt.

Begin met het mengen van een beetje natvoer in de brokjes van je kat. De verhouding zou in eerste instantie 90:10 moeten zijn in het voordeel van het bekende. Je probeert je kat als ware te laten proeven van natvoer. Draai deze ratio’s in twee weken tijd om. Bied uiteindelijk uitsluitend natvoer aan tijdens de maaltijden.

Het voeren van natvoer voor katten heeft tal van voordelen, vooral voor oudere katten. Natvoer is lichter verteerbaar. Op sommige soorten natvoer hoeft ook niet te worden gekauwd. Dit maakt het ideaal voor katten met zwakke tanden. Natvoer bevat ook vaak meer taurine en eiwit dan brokjes.

Haal de brokjes echter niet volledig uit het dieet. Het is een geweldige snack voor de nacht voor hongerige katten. Dit voorkomt pesterijen en het eisen van voedsel midden in de nacht. Maak van natvoer gewoon de belangrijkste voedselbron voor je kat.

Sommige katten accepteren geen verandering in hun dieet. Katten kunnen koppig zijn, vooral als het om voedsel gaat. Als je kat alleen brokjes eet, wanhoop dan niet. Zoals uitgelegd door deze bron, gaat met voedingsstoffen verrijkt water de impact van een droog dieet tegen.

Voer kippen- of rundvleesbouillon

Een logische uitbreiding van natvoer is het voeren van bouillon als maaltijd. Deze gerechten zijn bijna uitsluitend op waterbasis. Hierdoor zijn ze standaard hydraterend. Veel eigenaren geven katten met een luchtweginfectie om deze reden bouillon. Het kan eventuele verloren vloeistoffen snel aanvullen.

De meeste katten zullen graag een vlezige bouillon eten, gemaakt van kip of rundvlees. Voeg geen gevaarlijke ingrediënten voor meer smaak toe. Katten hebben een eenvoudige smaak. Knoflook en ui kunnen bijvoorbeeld mensen aanspreken, maar zijn giftig voor katten.

Een ander voordeel van bouillon is dat het doorgaans weinig calorieën bevat. Dit kan van bouillon een nuttig hulpmiddel maken bij het afvallen van zwaarlijvige katten. Een zelfgemaakte bouillon is het beste. Op deze manier kun je de ingrediënten en het natriumgehalte regelen. Als de bouillon te zout is, doet dit alle hydraterende eigenschappen teniet.

Katten mogen niet uitsluitend van vloeistoffen afhankelijk zijn. Uiteindelijk moet je de kat terug naar vaste stoffen verplaatsen. Vooral oudere katten hebben de vitamines en mineralen nodig die door speciaal kattenvoer worden geleverd. Bouillon kan echter een geweldige manier zijn om af en toe de hydratatie aan te vullen.

Bied hydraterende traktaties aan

Naast maaltijden kun je je kat ook hydrateren met lekkernijen. Dit kan vooral tijdens de heetste maanden van het jaar een grote impact hebben. Er zijn twee manieren waarop je dit doel kunt bereiken.

IJsblokjes

Vul op een warme dag een bakje voor ijsblokjes met vlezige jus en vries het in. Plaats dit voor je kat op de grond en het smikkelen zal waarschijnlijk volgen. Het kan even duren voordat de kat interesse toont. Katten kunnen bevroren voedsel niet altijd ruiken. Uiteindelijk kan het vleesaroma verleidelijk blijken te zijn.

Het enige probleem hiermee is dat je toezicht moet houden. Zorg ervoor dat je kat voldoende interesse toont in het lekkers om het op te eten. Zo niet, dan smelt het ijs.

Een alternatief zou kunnen zijn om een favoriete traktatie in een ijsblokje op waterbasis in te vriezen. Dit zorgt voor een stimulerende puzzel voor de kat. Het zal aan het ijs likken en knarsen om de traktatie te bereiken. Door dit te doen, dwing je de kat in wezen om te hydrateren.

Fruit

Fruit is van nature vaak hydraterend. Watermeloen is hier misschien het beste voorbeeld van. Een watermeloen is 90% water. Dit betekent dat een kat die het vlees van deze vrucht eet, zal hydrateren. Aardbeien kunnen ook hydrateren. Vermijd sinaasappels, want deze zijn niet geschikt voor katten.

Het probleem met fruit zit hem in de smaak. De tong van een kat kan geen zoetheid proeven, dus velen staan onverschillig tegenover fruit. Een sappige plak watermeloen is niet lekkerder dan karton voor een kat. Het kan zijn dat je moeite hebt om je kat te overtuigen om het op te eten.

Als je een zeldzame kat hebt die van fruit houdt, hoef je de traktatie niet in te vriezen. Het water zal in het vlees worden gevonden. Pas wel op dat je de eventuele korst en zaden verwijdert. Fruitpitten, vooral die in appels of peren, bevatten dodelijke arseen.

Verander hydratatie in een spel

Als je kat speels is, kun je proberen om van hydratatie een spel te maken. Laat je kat op waterbronnen jagen. Dit zal de kat aanmoedigen om te drinken. Zijn hersenen zullen worden overspoeld door dopamine wanneer het zijn ‘beloning’ ontvangt.

Een manier om dit te doen, is door de bovengenoemde ijsblokjes te gebruiken. Bind deze aan een stuk draad en laat je kat ze besluipen. Er zijn maar weinig katten die een bewegend doel kunnen weerstaan. De kat zal het ijsblokje besluipen en bespringen. Het zal dan het ijs likken om zijn prijs op te eisen.

Je kunt je kat ook met snoepjes naar zijn drinkbak leiden. Creëer een pad dat je kat moet volgen. Als alles goed gaat, mondt het uit in een drankje. Het risico bestaat echter altijd dat de kat het water negeert als er eenmaal iets lekkers is opgeëist.

Het belangrijkste is om je kat te overladen met lof als hij drinkt. Om deze techniek succesvol te laten zijn, moet je je kat ervan overtuigen dat drinken leuk is. Aandacht is een betere beloning dan op voedsel gebaseerde lekkernijen. Dit laatste opent het risico van verdere uitdroging en gewichtstoename.

Lees ook: Waarom is het voor katten moeilijk om koolhydraten te verteren?

Breng water aan via een spuit

Als je kat koppig blijft, moet je mogelijk water via een injectiespuit spuiten. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn. Probeer dit alleen als je kat uitgedroogd is en andere benaderingen niet helpen.

Als je een injectiespuit nodig hebt om je kat gehydrateerd te krijgen, pak dan een kat-vriendelijk hulpmiddel. Gebruik geen mensgerichte spuit. Koop een geschikt model bij een dierenarts of dierenwinkel. Dit moet van plastic zijn, niet van glas, voor het geval de kat in de spuit bijt. Volg deze stappen als je klaar bent om op deze manier water aan te bieden:

 • Vul de spuit met water op kamertemperatuur
 • Als de kat erg uitgedroogd is, overweeg dan om een ​​elektrolyten toe te voegen
 • Laat je kat de spuit zien. Laat de kat onderzoeken, zodat hij niet bang wordt
 • Kalmeer je kat en moedig hem aan om zijn mond te openen
 • Plaats de spuit erin en laat ongeveer 30 milliliter water ontsnappen
 • Herhaal elk uur totdat je kat voldoende gehydrateerd is

Spring niet meteen naar het ‘dwangmatig’ geven van water aan je kat. Het is niet ideaal voor een kat om op deze manier te drinken, maar het is beter dan uitdroging. Toch heeft deze manier van hydrateren de voorkeur boven intraveneuze vloeistoffen.

Uitdroging bij katten kan gemakkelijk worden verholpen als ze vroeg worden opgemerkt. Het wordt echter beter vermeden. Volg deze tips om ervoor te zorgen dat je kat regelmatig drinkt. Dit zal je kat in goede gezondheid houden en gezondheidsproblemen enigszins voorkomen.

Wendy

Ik ben een grote dierenliefhebber. Ik vind het leuk om het internet af te struinen op zoek naar leuke artikelen over katten. Voor de rest mag ik graag Netflix kijken en een goede kop koffie gaat er altijd in.

Recent Content