Omgeleide agressie bij katten

Deze veel voorkomende vorm van agressie is het gevolg van het feit dat een kat zo nerveus wordt door iets en dan naar de dichtstbijzijnde mens, kat of hond binnen bereik kan uithalen.

Omgeleide agressie wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als idiopathische agressie (agressie zonder aanleiding), omdat de kat nog geruime tijd nerveus kan blijven en tegen de tijd dat de ouder van de kat het agressieve gedrag ziet, is er mogelijk geen duidelijke trigger zichtbaar.

Wat veroorzaakt omgeleide agressie bij katten?

De meest voorkomende oorzaak van omgeleide agressie treedt op wanneer een kat een onbekende kat in haar tuin ziet. Ze kijkt misschien uit het raam als ze een katachtige indringer in de achtertuin ziet rondhangen.

Niet in staat zijn om toegang tot de bron van haar agitatie te krijgen, wordt de binnenkat hoogst reactief. Een familielid kan langslopen om de kat te aaien en wordt onmiddellijk het onbedoelde doelwit van klauwen en tanden.

Raadpleeg je dierenarts

Als je kat plotseling agressief is geworden en je de eerste trigger (zoals een buitenkat) niet hebt gezien, hoeft dit niet per se omgeleide agressie te zijn. Daarom moet je kat door de dierenarts worden onderzocht om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten.

Ga er niet meteen vanuit dat het een gedragsprobleem is zonder dat je kat door je dierenarts gezond verklaard is.

Onbedoelde gevolgen voor de katten

Wanneer het onbedoelde doelwit van de omgeleide agressie van een kat een vriendje is, kan het een cyclus van voortdurende agressie tussen de twee katten in werking zetten.

De ‘slachtoffer’-kat is totaal verrast en begrijpt niet waarom zijn vriendje plotseling agressief wordt. Hierdoor kan het slachtoffer defensief terugslaan wat alleen maar meer brandstof aan het vuur toevoegt.

Nu weten beide katten niet echt waarom ze vechten; ze weten alleen dat ze beide op dit punt vijanden van elkaar zijn.

Voortdurende cyclus van agressie tussen de katten

Na de aanvankelijke omgeleide agressie-episode, kunnen beide katten zich defensief tegen elkaar opstellen, wat alleen maar de neerwaartse spiraal voortzet.

De ouder van de kat kan op een dag van het werk thuiskomen en opeens merken dat haar twee katten, die eerst altijd de beste vrienden waren, nu grommen en sissen tegen elkaar.

Omdat de eerste oorzaak van de extreme opwinding (misschien een buitenkat of een andere trigger) al lang verdwenen is, weet de ouder van de kat niet waarom de verslechtering van de relatie heeft plaatsgevonden.

Omgaan met omgeleide agressie

Zorg er eerst voor dat iedereen veilig blijft. Als je te maken hebt met twee huiskatten, scheid ze dan van elkaar zodat iedereen tijd heeft om af te koelen. Doe vervolgens wat je kunt om de bron van de omgeleide agressie aan te pakken als de oorzaak bekend is.

Het is aan te raden om ze minstens twee dagen van elkaar gescheiden te houden. Katten kunnen namelijk (erg) lang nerveus en geïrriteerd blijven.

Tijd voor de katten om af te koelen

Hoe eerder de katten worden gescheiden, hoe gemakkelijker het zal zijn om ze weer bij elkaar te krijgen. Als ze elkaar gewoon in beroering mogen brengen, krijg je een toenemende vijandigheid die serieus en langdurig kan worden.

Haal de katten voorzichtig (en veilig) uit elkaar. Wanneer iedereen weer normaal lijkt te kunnen doen (niet verstoppen of sissen en terug naar het uitvoeren van normale dagelijkse dingen zoals eten, spelen en het gebruiken van de kattenbak), kun je ze opnieuw bij elkaar brengen.

Lees ook: Hoe moet je katten aan elkaar laten wennen?

Als het incident zich net heeft voorgedaan en je kunt de katten onmiddellijk uit elkaar halen, dan zal de herintroductie niet lang duren. Als het incident echter dagen geleden is gebeurd en de katten nog steeds met elkaar vechten, zal het herintroductie-proces geleidelijker moeten zijn.

De sleutel is om de katten een reden te geven om elkaar weer aardig te vinden en dat gebeurt door het aanbieden van maaltijden en lekkernijen in de aanwezigheid van elkaar.

Omgeleide agressie tegen een familielid

Probeer een opgewonden kat niet te knuffelen of te troosten. Laat haar alleen om te kalmeren. Doe het licht uit, sluit de gordijnen en laat haar de tijd nemen om zich te verstoppen en te ontstressen.

Als je haar probeert te troosten, riskeer je meer agressie. Naast het risico dat je gewond raakt, zal het de reactiviteit van de kat hoog houden.

Wanneer je kat is gekalmeerd, kun je eten aanbieden of een zachte, intensieve speelsessie starten met een interactief speeltje om haar gedachten te veranderen van negatief naar positief.

Voortdurende omgeleide agressie

Als je weet dat je kat een patroon heeft om reactief te worden op bepaalde dingen en als gevolg daarvan vaak omgeleide agressie vertoont, stel dan een gedragsverandering plan op.

Als er een andere kat in de achtertuin is, moet je mogelijk de plek, waar je kat naar buiten toe kan kijken, blokkeren.

Maak je kat geleidelijk aan comfortabel met de geluiden of andere triggers die stress bij je kat kunnen veroorzaken.

Begin op een zeer laag niveau waarbij je kat zich nog steeds relatief comfortabel voelt en biedt dan eventueel traktaties aan.

Nu kun je heel langzaam beginnen om haar blootstelling aan de trigger(s) te vergroten.

Bied een traktatie aan of geef wat lekkers om te eten, zo kun je je kat helpen om deze trigger aan iets positiefs te linken.