10 rare kattengedragingen die erop kunnen wijzen dat je kat ziek is

Als katten ziek zijn of als ze zich niet lekker voelen, dan proberen ze dat van nature niet te laten merken, dus het kan moeilijk zijn om de tekenen van een zieke kat meteen op te merken. Wanneer een kat ziek is, kunnen er echter enkele merkbare veranderingen in hun gedrag optreden.

In feite verandert het gedrag van katten vaak lang voordat je de fysieke symptomen begint te zien – dus let op veranderingen in het gedrag van je kat en raadpleeg je dierenarts als je iets ongewoons opmerkt.

Hier zijn 10 rare kattengedragingen die erop kunnen wijzen dat je kat ziek is.

1. Je kat eet plotseling veel

kat aan het eten

Veel mensen maken zich zorgen als hun kat stopt met eten, maar een verhoogde eetlust kan ook een teken van een zieke kat zijn.

Plotselinge veranderingen van de eetlust kunnen erop wijzen dat je kat onderliggende gezondheidsproblemen heeft en een bezoek aan de dierenarts nodig heeft.

Verhoogde eetlust kan te wijten zijn aan endocriene (hormoonstelsel) aandoeningen, zoals diabetes of zelfs hyperthyreoïdie, of problemen met voedingsabsorptie zoals darmkanker of inflammatoire darmaandoeningen.

2. Je kat drinkt meer dan normaal

kat drinkt water

Een verhoogde waterinname kan absoluut een teken zijn van een zieke kat. En hoewel katten veel vers water nodig hebben, kan teveel drinken wijzen op nierziekte bij katten, diabetes of schildklierproblemen.

3. Je kat verzorgt zich niet zoveel als eerst

kat verzorgt zichzelf

Katten kunnen om verschillende redenen stoppen met henzelf te verzorgen, en dit kan een teken zijn dat je kat ziek is en een dierenarts moet zien. Katten met overgewicht kunnen bijvoorbeeld fysiek niet in staat zijn om henzelf te verzorgen. Bovendien kan obesitas veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker, diabetes en een verminderde levensverwachting en kwaliteit van leven.

Verminderde verzorging kan ook verband houden met pijn door tandziekten, letsel of artritis. Bij oudere katten kan een verminderde verzorging te wijten zijn aan seniliteit.

4. Je kat is opeens heel vocaal

kat miauwt

Miauwen is een belangrijke manier waarop katten communiceren met mensen, dus als ze ziek zijn, kunnen ze meer vocaal zijn en kan het geluid van hun miauw anders zijn.

Een ding om in gedachten te houden is dat sommige katten meer vocaal zijn dan anderen, dus alleen omdat je kat aan het praten is, betekent dit niet dat hij ziek is. Als je normaal gesproken een stille kat hebt die nu veel miauwt, is het misschien tijd voor een dierenartsbezoek.

Het tegenovergestelde is ook waar. Let op als je vocale kat onverwacht stil wordt. Overweeg altijd het normale gedrag van je kat, en als er veranderingen zijn, kun je het beste je dierenarts bellen.

5. De adem van je kat is niet de meest frisse

kat met open mond

85 procent van de katten heeft parodontitis tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn, en slechte adem is ook een teken. Als je bij je dierenarts bent, heb het dan eens over tandreiniging en wat je thuis kunt doen om tandziekten te voorkomen; niet alleen veroorzaakt tandziekte een slechte adem, maar het kan leiden tot ernstiger problemen zoals nier-, lever- en hartproblemen.

Hoewel tandziekten de meest voorkomende oorzaak zijn van slechte adem bij katten, kunnen er andere redenen zijn voor een slechte adem. Een kat met diabetes kan een zoetgeurende adem hebben, samen met verhoogde dorst en plassen.

Een kat met een nierziekte daarentegen kan een adem hebben die naar ammoniak ruikt, omdat de nieren afvalproducten niet voldoende kunnen filteren.

6. Je kat gebruikt de kattenbak niet goed

kat in kattenbak

Wanneer je kat stopt met het gebruik van de kattenbak, kan de onderliggende reden gedragsmatig of medisch zijn. Gedragsredenen zijn meestal te wijten aan veranderingen in het huishouden die stress veroorzaken – een verhuizing, een nieuwe huisgenoot (harige of menselijke), nieuwe kattenbakvulling of minder tijd met de eigenaar.

Medische problemen kunnen er ook voor zorgen dat je kat stopt met het gebruik van de kattenbak en dat kan artritis, kanker, blaasaandoeningen, nierstenen of urineweginfecties omvatten. Breng je kat naar je dierenarts om te bepalen of er een medische oorzaak is voor de ongepaste eliminatie.

7. De pupillen van je kat zien er niet goed uit

kat met blauwe ogen

De grootte van de pupillen verandert merkbaar bij katten, afhankelijk van de hoeveelheid licht waaraan ze worden blootgesteld, maar als de veranderingen op willekeurige tijdstippen plaatsvinden of aanhouden, kan dit een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Verwijde pupillen, vernauwde pupillen (wanneer de pupillen er erg klein uitzien) of een pupil die verwijd is en de andere vernauwd is, kunnen allemaal een teken van ziekte zijn. Omdat deze veranderingen normaal gedurende de dag kunnen plaatsvinden, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen als je een verandering opmerkt die langdurig aanhoudt.

Blijf uitkijken naar andere indicaties van kattenziekte die verband houden met de ogen, waaronder afscheiding, hangende ogen of het derde ooglid dat een deel van het oog bedekt, evenals meer algemene symptomen zoals lethargie of een slechte eetlust. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een kat die ziek is.

8. Je kat is een beetje chagrijnig

kat is sjaggie

Als je lieve kat plotseling ongewoon prikkelbaar lijkt, kan dit een teken zijn dat je kat ziek is.

Toenemende prikkelbaarheid kan een indicatie zijn van pijn en / of seniliteit. Katten met gewrichtspijn of rugpijn kunnen bijvoorbeeld agressief reageren als je het pijnlijke gebied aanraakt, en dingen zoals hyperthyreoïdie kunnen ervoor zorgen dat je kat hyperactief is, en op een manier reageert wat soms vijandig kan lijken.

9. Je kat heeft geen zin om te spelen

spelende kat

Een gebrek aan interesse in spelen kan een teken van een zieke kat zijn, vooral als je een meestal speels katje hebt dat nu zonder duidelijke reden lusteloos of ongeïnteresseerd in spelen lijkt te zijn.

Je zult ook de omstandigheden willen overwegen. Als je kat veel heeft gespeeld of als er een verandering is die stress kan veroorzaken, zoals mensen die bij je op bezoek komen of de toevoeging van een nieuwe baby, heeft hij misschien geen zin om te spelen.

10. Je kat verstopt zich altijd

kat verstopt zich

Er zijn veel theorieën over waarom katten zich verbergen als ze ziek zijn. Sommige experts geloven dat in het wild een kat zich instinctief zou verstoppen om veilig te blijven, omdat ziek zijn hen zwak en vatbaar voor roofdieren maakt.

Anderen geloven dat katten zich verstoppen wanneer ze zich niet goed voelen, omdat ze gewoon met rust gelaten willen worden om te slapen en te herstellen.

Verbergen kan verband houden met elk type kattenziekte en het kan ook een teken zijn van letsel, stress, of angst.

Alle katten moeten af en toe een pauze nemen, maar als je kat regelmatig begint te verdwijnen – en vooral als er ook veranderingen zijn in eet- en drinkgewoonten en ander gedrag – is het tijd om met je dierenarts te gaan praten.